Miksi suomalainen matkustaa Japaniin

Japanilla on mielenkiintoinen historia, maukasta ruokaa ja hienoa teknologiaa. Suomalainen saattaa hämmästyä matkustaessaan Japaniin väestön kohteliaisuudesta ja käytöstavoista. Japanilaisten kohteliaisuus poikkeaa hyvin paljon siitä mihin suomalaiset ovat tottuneet. Japanissa ihmiset eivät törmää toisiinsa, kukaan ei etuile, eikä toisia tuijoteta paheksuvasti.

Kohteliaisuus näkyy myös rikosten kohdalla. Japanissa ei ole suurta vaaraa joutua taskuvarkaan uhriksi. Toki tähän asiaan ei kannata liikaa luottaa ja kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta.

Vaikka Japani ei ole pinta-alaltaan suomea suurempi, sen väkiluku on huikeat 130 miljoonaa. Suomalainen pääsee tutustumaan Japanissa suurkaupunkeihin tai halutessaan maaseutuun. Yksi Japanin ehdoton vahvuus on sen monipuolisuus.

Erityishuomioita

Japanissa on tiettyjä erikoisuuksia, jotka voivat olla aikamoinen kokemus itsessään suomalaiselle matkaajalle. Esimerkiksi Japanilainen vessanpönttö. Vessanpöntöt ovat teknologialtaan aivan erilaisella tasolla kuin Suomessa. Japanissa saat vessassa valittua musiikkia, takapuolen huuhtelun, desinfioinnin tai kuivauksen. Siinä missä suomalaiset pesevät paikat bideesuihkulla, Japanissa asian hoitaa vessanpönttö. Japanilaisissa vessoissa on harvoin käsipyyhkeitä tai käsipaperia. Tästä syystä saattaa usein nähdä ihmisten kantavan mukana pientä pyyhettä.

Japanissa sähkölaitteissa on erilaiset töpselit verrattuna eurooppalaisiin. Suomalainen laturi ei siis suoraan käy japanilaiseen pistorasiaan vaan tarvitaan erillinen adapteri. Tämä kannattaa huomioida matkaan lähtiessä.

Japanilaisissa kaupoissa on paljon ihmeteltävää suomalaiselle. Varsinkin teen ystäville Japani on oikea paratiisi. Japanilaisissa kaupoissa on suuret valikoimat teetä. Teetä löytyy niin jauheena, hauteena kuin pullotettunakin. Myös teenmakuisia makeisia ja jäätelöitäkin löytyy.

Japani on hyvin siisti maa. Siisteys näkyy kaduilla kaupungeissa, vessoissa ja luonnossa. Japanissa ihmiset eivät roskaa ja he pitävät huolta ympäristöstään.

Japanissa asuvat suomalaiset

Japanissa asuu vakituisesti noin 800 suomalaista. Japaniin muutetaan asumaan niin töiden, opiskelujen kuin maankin takia. Suomalaisen on helppo tehdä olonsa kotoisaksi Japanissa. Suomalaisessa ja japanilaisessa kulttuurissa on monia samankaltaisia piirteitä, nämä saattavat helpottaa sopeutumista yhteiskuntaan. Japanissa arvostetaan omaa tilaa sekä rauhallisuutta. Japanissa pelätään oman käytöksen olevan toisille vaivaksi ja tämä heijastuu ylitsevuotavan kohteliaana käytöksenä.

Japanilainen neuvola

Japanissa asuvat pääsevät nykyään myös neuvolan palveluiden pariin. Japanilainen neuvolamalli on saanut idean suomalaisesta käytännöstä. Neuvolapalvelut on otettu käyttöön Japanissa ja sen tarkoitus on osaltaan lisätä maan syntyvyyttä. Vuonna 2020 neuvolapalveluiden on tarkoitus olla käytössä Japanissa maanlaajuisesti. Japanin kieli on saanut uuden sanan neubora, joka tulee suomen sanasta neuvola.

Japanissa ei ole aiemmin ollut käytössä vastaavanlaista neuvolakulttuuria. Yleinen tapa on ollut järjestää perheille ryhmätapaamisia.

Ystävyysyhteisö

Japanissa on yli 20 Japani- Suomi ystävyysyhteisöä. Yhteisöjen kautta on mahdollista tutustua toisiin maassa asuviin. Yhteisöt järjestävät monesti tapaamisia tai harrastuksia, joihin on mahdollista osallistua. Yhteisöjen ansiosta joukko suomalaisia voi pitää yhtä suuressa maassa kaukana Suomesta.

Lisäksi Japanissa toimii siellä asuvien suomalaisten yhdistys, nimeltään Suomi-kai. Yhdistys ylläpitää suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä. Suomi-kai on toiminut yli 40-vuotta. Japanissa toimii myös suomi-kirkko ja suomi-koulu.