Maiden välinen matkailu sekä asuminen

Suuntana Suomi

Suomessa vierailee vuosittain noin 15 000 Japanilaista turistia. Suomeen tullaan talven, talviharrastusten ja revontulien perässä. Japanilaiset arvostavat suomalaisia metsiä ja järviä. Suomea pidetään kauniina maana.

Japanilaisten matkakohteiden kilpailu on kovaa. Eurooppa kilpailee muiden kaukokohteiden kanssa suosiostaan. Lähellä sijaitsevat kohteet vievät tietenkin monissa tapauksissa voiton sijaintinsa puolesta. Kaukokohteet ovat haasteellinen vaihtoehto työikäisille Japanilaisille. Japanissa ei ole käytössä samanlaista kesälomajärjestelmää mikä on tuttua Suomalaisilla ja eurooppalaisille. Japanissa saa harvoin yli viikon mittaista lomaa. Näin ollen käytännöllisistä syistä lomakohteeksi valikoituu helpommin lähellä olevat maat.

Lomakohteiden vertailu

Kaukokohteista Japanilaiset suuntaavat Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan sekä Lähi-itään. Euroopan sisällä kilpailu hyvästä matkakohteesta on kovaa. Suomi ei pysty kilpailemaan hintatasolla, sillä Suomi on kallis maa monella mittarilla. Suomessa on eniten yöpyneitä turisteja viimeisen seitsemän vuoden ajan. Yksi syy Suomen vetovoimaan on vuodenaikojemme vaihtelut. Meillä on hieno kesä ja selkeä talvi. Myös Suomen monipuolisuus matkakohteena on valttikortti. Suomesta löytyy tekemistä ja näkemistä niin iäkkäille kuin nuorillekin matkailijoille.

Suosituin matkakohde Suomessa on Helsinki. Helsinkiin tehdään erityisesti shoppailumatkoja. Japanilaiset ostavat suomalaisia tunnettuja brändituotteita, joiden hinnat ovat Suomessa halvempia verrattuna Japaniin. Helsingin jälkeen Suomen suosituin matkakohde japanilaisten keskuudessa on Lappi. Lapissa viehättää revontulet. Lappiin matkustavista japanilaisista 95% kertoo toivovansa matkalta näkevänsä revontulia. Revontulissa kiinnostaa niiden ainutlaatuisuus. Se on jotain sellaista mitä ei kotimaassa Japanissa näe ikinä. Japanilaiset ovat kiinnostuneita kokeilemaan uusia asioita ja elämyksiä. Japanilaiset maistelevat rohkeasti suomalaisia ruokia. Erityisesti lohi ja marjat maistuvat heille.

Vaikka monet japanilaiset ovat tyytyväisiä matkastaan Suomeen, löytyy joukosta jonkin verran pettyneitäkin kokemuksia. Jos on matkannut tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä näkeäkseen revontulet, on sanomattakin selvää suuri pettymys, jos revontulia ei matkalla näe. Luontoa ei voi määrätä, eikä revontulia ole aina näkyvillä. Japanilaiset kokevat myös suomalaisen asiakaspalvelun välillä töykeäksi. Suomalaisen palvelun taso harvoin yltää samaan kuin Japanissa.